Schimbari pe piata muncii: Sute de mii de job-uri vor necesita abilitati digitale in urmatorii ani

“Nevoia de abilitati digitale tot mai sofisticate creste rapid si schimba cererea pe piata muncii. In ultimele luni, am fost toti obligati sa evoluam in lumea online – unii fiind abia in faza de “alfabetizare” digitala, in timp ce altii au adaugat noi competente sau le-au dezvoltat pe cele existente. Au aparut instrumente noi de comunicare, s-au sofisticat cele existente si s-au accentuat cerintele de securitate cibernetica. Si lucrurile nu se opresc aici. Trebuie sa ne analizam mai cu atentie ceea ce stim sa facem efectiv si cum ar putea sa arate in viitor profesia pentru care suntem pregatiti in acest moment”, spun specialistii PwC.

Conform acestora, daca ne uitam la industriile puternic afectate de criza pandemica, putem anticipa ca multe activitati se vor face diferit. HoReCa sau transporturile care, pana de curand, necesitau intr-o masura insignifianta competente digitale incep sa adopte treptat digitalizarea. Sunt domenii despre care s-a vorbit mai putin pana acum ca fiind “tintele” digitalizarii sau automatizarii, insa tot mai multe companii au inceput sa exploreze interactiunea virtuala acolo unde e posibil, chiar si in acest domenii. In acelasi timp, angajatii aflati in pericol sa-si piarda locurile de munca sau care si le-au pierdut deja, trebuie sa se reorienteze, fie sa transpuna in online o parte a activitatii, in masura in care este posibil, fie sa invete altceva.

Un impact mare au resimtit si vor resimti tot mai puternic, industriile unde digitalizarea si automatizarea preiau treptat din locurile de munca. In industria manufacturiera, de exemplu, robotii sunt tot mai prezenti. Presiunea asupra costurilor, mai ales ca urmare a crizei, va grabi acest proces. Chiar si in serviciile publice, se vede o tendinta de digitalizare, mai ales dupa ce perioada de lockdown a pus autoritatile in situatia de a gasi solutii pentru a derula activitati si a oferi servicii publice fundamentale.

Alte servicii, cum este telemedicina, au fost utilizate mai ales de catre entitati private, iar acum au inceput sa fie familiare spitalelor si clinicilor de stat. Scoala online, un experiment cu totul nou pentru Romania, desi a functionat cu sincope, este inceputul unui proiect care, cu siguranta, va continua.

Preocuparea pentru educatie si recalificare poate sa atenueze presiunea asupra persoanelor “vulnerabile” pe piata muncii in viitor. Romania are nevoie de investitii in educatie atat pentru copii, cat si pentru adulti, cu accent pe digitalizare, dar si pe acele competente inca neinlocuibile de tehnologie: capacitatea de a lua decizii, sa-si exerseze creativitatea, sa lucreze bine in echipa, sa isi dezvolte inteligenta emotionala si abilitatea de a invata si a se reinventa, aptitudini care vor fi esentiale pentru adaptarea la ceea ce se va cere pe piata muncii, spun autorii studiului.

Responsabilitatea educatiei, in mod realist pentru a atinge rezultate, trebuie impartita intre guvern, prin educatia formala, angajatori, prin programele de formare la locul de munca si, nu in ultimul rand, fiecare individ in parte. Cei care sunt pro-activi si investesc in propria educatie, vor avea beneficii reale in urmatorii ani, restul, raman la discretia sistemelor de ajutoare sociale sau primesc locuri de munca prost platite.

Pagini: 1 2 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *